| Autor |
Wiadomość |
anil
|

|
|
|
Zapowiedzi książek
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 14:24 Ostatnio zmieniony przez anil dnia Sob Wrz 20, 2008 18:16, w całości zmieniany 1 raz
24 września ukaże się "Wiosna Helikonii" Aldissa - tom pierwszy trylogii Helikonii, fragment dostępny w naszej biblioteczce.
Niedługo mają też się ukazać "Czas przemian/W dół do ziemi" Silverberga oraz "Aegipt. Samotnie" Crowley'a, ale terminy nie są jeszcze znane.
|
|
|
|
|
|
 |
Errhile
|
Wielki Przedwieczny

|
Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 2407 Skąd: Szczecin - os.Kaliny Płeć:  Wiek: 32
|
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 16:01
Anil,
Ja wiem, że jestem złośliwy jak małpa i równie czepialski, ale... dlaczego zapowiadasz stare książki?
Nie chodzi mi o to, bynajmniej, ze Aldiss napisał owe dzieło sto lat temu, tylko o to, że było ono już u nas wydane - 1989, Iskry. Stoi u mnie w osiedlowej bibliotece.
Nawet tłumacz ten sam.
|
_________________ "Wujek Enzo zapomina i wybacza" (Neal Stephenson "Zamieć")
Zapamiętajcie dobrze: Rebe nie jest Wujkiem Enzo!
FYI: Rebel without a cause... Without? FABRICATE DIEM, PVNC
|
|
|
|
 |
bukins
|
Wojownik

|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 17:17
Niech zgadnę - SBF jako stowarzyszenie ma patronat nad książkami wydawanymi przez wydawnictwo Solaris, co za tym idzie - na stronie głównej jak i forum dodawane są newsy o wydaniu danej książki przez nich, w zamian za darmowe egzemplarze czy też logo SBF na okładkach tych książek.
|
_________________ Cthulhu fhtagn
40i4 | P-Blog | Last.fm
|
|
|
|
 |
anil
|

|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 18:23
Jeżeli aż musicie spekulować to chyba przez ostatni czas ani razu nie byliście na stronie głównej - taka mini, mikro tabeleczka z boku nosi nazwę "Patronujemy" - no chyba, że mam jakiś inny portal otwarty
A teraz główny powód zapowiadania tego typu książek - zrób Err ankietę i zerknij ilu ludzi u nas kojarzy Aldissa. Ja rozumiem - stare jak świat, ale miło ludziom przypomnieć, jeżeli zostaje ponownie-ponownie-o,znowu,ponownie wydany w Polsce - może się skuszą po przeczytaniu fragmentu? Poza tym 1989 - w tej chwili tylko to wydanie na aukcjach można znaleźć, a nie wiem czy inne wydania były.
Poza tym okładka fajna 
|
|
|
|
|
|
 |
Scypio
|
Wielki Przedwieczny

|
Dołączył: 17 Sie 2005 Posty: 2228 Skąd: Szczecin - Bezrzecze Płeć:  Wiek: 29
|
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 19:19
Anil - a ja nie mam czegos takiego na stronie glownej
Wiesz - w dobie Web2.0 nie ma strony, ktorej nei da sie przemodelowac user side. Albo moze ludzie wchodza odrazu na forum? 
|
_________________ Fists that gave me protection
Helped me deal with you
So for now our days are through
http://phoenix-prj.blogspot.com/
|
|
|
|
 |
Errhile
|
Wielki Przedwieczny

|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 19:41
Hummm... ale w takim razie czemu nie obwieszcasz wydania nowszych i - IMHO - znacznie ciekawszych pozycji?
Tak, wiem, nie mój biznes 
|
|
|
|
|
 |
anil
|

|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 23:32
To jest twój biznes - przecież jesteś na tym forum :wink: Dlaczego nie nowszych/ciekawszych? Każdy może dodać wieść na stronkę główną - ja dodaje te, które wpadną mi w ręce (a to bodajże jest moja 2 wieść, więc o tendencjach nie można jeszcze mówić) i są ciekawe
|
|
|
|
|
|
 |
Errhile
|
Wielki Przedwieczny

|
|
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 6:54
Poprzednia była Starship Troopers (tytuł oryginalny, bo tłumaczenia były minimum dwa), prawda?
Akurat mnie się ST nie podobało, a Helikonia wręcz nużyła.
No, ale de gustibus...
|
|
|
|
|
 |
anil
|

|
|
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 13:12
ST jest ciekawe pod warunkiem, że czyta je z określonego punktu widzenia - podobnie jak większość książek Heinleina (no, może poza Drzwiami do lata - ale ta jest po prostu genialna)
odnośnie gustów - http://wydawnictwosolaris.pl/page/5/zapowiedzi - co byś proponował?
|
|
_________________ Warsztaty, rzecz. l.m. - miejsce, gdzie spotykają się ludzie, którzy nic nie wiedzą, by połączyć swoją ignorancję w rozwiązanie.
|
|
|
|
 |
Errhile
|
Wielki Przedwieczny

|
|
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 14:55
Zrób Bułyczowa. Dziś radziecką fantastykę traktuje sie po macoszemu A opowiadania guslarskie są genialne
Nie wiem tylko, czy to wznowienie, czy coś, czego jeszcze u nas nie publikowali. Bułyczow trochę Guslaru popełnil...
Vinge - Królowa Lata / Królowa Zimy. Eee... wolę jej trylogię o Kocie, Królowa to straszna cegła i nudna do tego. I też już u nas była.
I T.H.White'a mógłbyś wziąć na warsztat, staroć, ale kawał absolutnej klasyki - jedna z najbardziej uznanych adaptacji mitu arturianskiego obok M.Z.Bradley.
Choć nie wyluczam, że eż już u nas wydawane.
Ciekaw jestem też Głupców, bo Wgrzeszników tej samej autorki czytałem. Co prawda ledwo-ledwo dąłem radę (ciężkie!), ale duża rzecz...
|
|
|
|
|
 |
|